اجلاس معاونان و مدیران بینالملل دانشگاههای علوم پزشکی کشور و سازمانهای وابسته به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی تهران
اجلاس معاونان و مدیران بینالملل دانشگاههای علوم پزشکی کشور و سازمانهای وابسته با رویکرد مرجعیت علمی و بینالمللی سازی در عرصه تحقیقات و فناوری و به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران معاونت بینالملل، در این اجلاس که چهارشنبه 5 مرداد 1401 در سالن دارالفنون برگزار شد، دکتر بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دکتر حسین قناعتی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران، دکتر زهره اللهیان، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، دکتر محمدحسین نیکنام، دستیار ویژه وزیر و مدیرکل همکاریهای بینالملل وزارت بهداشت، دکتر یونس پناهی، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، دکتر محمدحسین آیتی و دکتر اکبر فتوحی، معاونان بینالملل و تحقیقات و فناوری دانشگاه، دکتر امیر امیرخانی، معاون مدیرکل همکاریهای بینالملل وزارت بهداشت و جمعی از مدیران و معاونان حوزه بینالملل دانشگاه حضور داشتند.
ارتقای دیپلماسی سلامت با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی
درآغاز، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در برخی جوامع شناخت صحیحی از جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد و دشمنان با امپراتوری رسانهای خود علیه کشورمان تبلیغات میکنند.
دکتر عین اللهی با اشاره به پیشرفتهای چشمگیر جمهوری اسلامی ایران در حوزه سلامت، گفت: ایران دارای یکی از پیشرفتهترین نظامهای سلامت به شمار میرود و حوزه سلامت ما از قویترین حوزهها در منطقه است.
وی با تأکید بر لزوم تقویت حوزه بینالملل دانشگاههای علوم پزشکی گفت: در دانشگاه بسیاری از فعالیتها میتوانند پیوست بینالملل داشته باشد. همه زیرساختها در حوزه سلامت تکمیل است و نیازمند ایجاد مدیریت و سیستم هستیم.دکتر عیناللهی بر لزوم آمایش در بینالمللی سازی دانشگاهها تأکید و تصریح کرد: هر منطقه از کشور دارای مزیتهای خاص خود است و بومیسازی و ارتقای آموزش در بینالمللی سازی اهمیت دارد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: وقتی از بینالملل سازی سخن میگوییم همه توجهات به سمت جذب دانشجو معطوف میشود در حالی که جذب دانشجو یکی از ارکان مهم بینالمللی سازی است اما تنها رکن نیست.
دکتر عیناللهی با بیان اینکه باید جذب دانشجوی خارجی با برنامه و هدفمند باشد، تصریح کرد: باید بهگونهای هدفگذاری کنیم که یک دانشجوی خارجی پس از دوران تحصیل خود به مبلغ ایران تبدیل شود.
وی با اشاره به وضعیت کشورهای توسعه یافته در حوزه علم و فناوری گفت: باید از دانشمندان برای توسعه علمی نظام سلامت دعوت کنیم.
وزیر بهداشت با تأکید بر اینکه باید زیرساختهای بینالمللی سازی ایجاد شود، گفت: با همکاری وزارت امور خارجه میتوان از طریق سفارتخانهها و کنسولگریها دیپلماسی سلامت را توسعه داد.
دکتر عیناللهی با بیان اینکه هر دانشگاه باید شناسنامه سیاستی خود را ارائه کند، افزود: دانشگاهها برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت ارائه دهند و دیدگاه ما این است هیچ مرزبندی بین دانشگاههای کشور وجود ندارد و هر دانشگاهی با توجه به امکانات میتواند برنامه خود را بنویسد.
وی با اشاره به حمایت از شرکتهای دانشبنیان، گفت: کارهای شایستهای در حوزه تولید دارو انجام شده و علاوه بر تأمین نیاز داخل باید به سمت صادرات حرکت کرد؛ چرا که تقاضای بسیاری برای استفاده از داروی ایرانی به ویژه در بازارهای منطقه وجود دارد.
دکتر عیناللهی خاطرنشان کرد: از همکاری بین دانشگاهها به ویژه دانشگاههای منطقهای استقبال میکنیم.
وزیر بهداشت با تأکید بر رعایت اصول دیپلماسی علمی افزود: باید استادان و دانشمندانمان نقش دیپلماسی علمی را به عهده گیرند؛ به این معنا که ابتکارات علمی را با عشق به آرمانهای ملت و به انگیزه تحقق اهداف کشور دنبال کنند.
وی گفت: بحث فرهنگ از بحث بینالمللی سازی جدا نیست و باید برای بینالمللی سازی پیوست فرهنگی در نظر بگیریم.
اولویت وزارت بهداشت در همکاریهای بینالملل، کشورهای همسایه است
سپس مدیرکل همکاریهای بینالملل وزارت بهداشت با اشاره به اهمیت بینالمللی سازی حوزه پژوهش و فناوری، گفت: ارتباطات بینالمللی از اولویتهای نظام جمهوری اسلامی است. مقام معظم رهبری بر سیاست همکاری با دیگر کشورها به ویژه کشورهای همسایه تأکید دارند و رئیسجمهور و وزیر بهداشت نیز ارتقای همهجانبه تعاملات و همکاریهای بینالمللی را در دستور کار خود قرار دادهاند.
دکتر نیکنام تصریح کرد: نظام سلامت ما به علت برخورداری از ظرفیتهای قابل توجه، هم درسهای آموختنی بسیاری برای جهان دارد و هم میتواند تجربیات بینالمللی را بومیسازی کند.
وی با بیان اینکه برای ساختارمند کردن این تلاشها، ارتباطاتمان را با حوزههای بینالملل دانشگاهها ساماندهی کردهایم، اظهار داشت: در این راستا علاوه بر برگزاری جلسات با معاونان و مدیران بینالملل در دانشگاهها، در نشست هیأت رئیسه این مجموعهها نیز حضور و اهداف و سیاستهای مورد نظر تشریح شده است.
دکتر نیکنام ارتباط با آژانسهای بینالمللی سلامتمحور را بخشی دیگر از فعالیتهای این اداره کل دانست و بیان داشت: این در حالی است که توسعه تعاملات با کشورهای مختلف به صورت مستقیم و یا از طریق سفرا مورد توجه قرار دارد.
وی به همکاری بسیار خوب این اداره کل با معاونتهای مختلف وزارت بهداشت اشاره کرد و گفت: همچنین در راستای پیشبرد اهداف و برنامههای بینالملل، ارتباط نزدیکی نیز با وزارت امور خارجه برقرار شده است.
مدیرکل همکاریهای بینالملل وزارت بهداشت تصریح کرد: اولویت ما در حوزه همکاریهای بینالملل وزارت بهداشت تعامل با کشورهای همسایه به علت تأثیرپذیری از وضعیت سلامت آنهاست و با این رویکرد هفته آینده نشستی با حضور وزرای افغانستان، پاکستان و عراق برگزار خواهیم کرد.
وی با اشاره به تأکید وزیر بهداشت بر برگزاری نشستهای علمی منطقهای و بینالمللی به منظور تحقق مرجعیت علمی، گفت: برنامه ریزی در این راستا آغاز و نقش اصلی برعهده دانشگاههای علوم پزشکی خواهد بود.
دکتر نیکنام همچینن بر ضرورت انجام هماهنگی لازم میان دانشگاهها و وزارت بهداشت در فعالیتهای بینالمللی تأکید کرد.
دکتر خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی نیز به عنوان دیگر سخنران این اجلاس علم و فناوری را یکی از مؤلفههای قدرت دانست که کشورها با تکیه بر آن قدرت خود را به دیگران نشان میدهند.
وی با اشاره به اینکه کشور ما در حوزهها پزشکی، تولید تجهیزات پزشکی و دانش هستهای از کشورهای بیگانه بینیاز شده است، اظهار داشت: اگر در حوزه دانش هستهای پیشرفت نکرده بودیم مطمئن باشید قدرتهای جهانی با ما مذاکره نمیکردند.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی افزود: ما در علم و فناوری پیشرفتهای زیادی داشتهایم اما هنوز تلاشها کافی نیست ضمن اینکه ساختارهای لازم چون اسناد بالادستی نیز وجود دارد پس برای انتقال دانش باید فعالتر عمل کنیم.
دکتر خرازی برگزاری نمایشگاهها، اهدای تجهیزات تولید ایران توسط مقامات سیاسی، توسعه صنعت گردشگری پزشکی کشور و تربیت خبرنگاران علمی در حوزههای مختلف را راهکارهایی برای نمایش پیشرفتهای علم و فناوری کشور و انتقال دانش عنوان کرد.
وی با اشاره به عملکرد موفق دانشگاه علوم پزشکی تهران در جذب دانشجویان خارجی، خاطرنشان کرد: در این راستا لزوم توجه به تربیت دانشجویان به عنوان دوستداران و مبلغان ایران احساس میشود ضمن اینکه رسیدگی هر چه بیشتر به وضعیت دانشجویان بینالملل ضروری به نظر میرسد.
لزوم رفع شکاف میان دیپلماسی سیاسی و دیپلماسی علمی کشور
در ادامه، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز با تأکید بر اینکه دیپلماسی علمی و دیپلماسی سلامت باید از اولویتهای سیاستهای خارجی کشور باشد، افزود: ما در زمینههای دانش پزشکی، دارو، تجهیزات پزشکی، شرکتهای دانشبنیان و واکسنها ظرفیت خوبی داریم اما هنوز در حوزه وزارت امور خارجه دیده نشده است.
دکتر الهیان با اشاره به شکاف میان دیپلماسی سیاسی و دیپلماسی علمی در کشور، تصریح کرد: هنوز با بسیاری از کشورهایی که به لحاظ سیاسی ارتباط نزدیکی داریم، در حوزه دیپلماسی علمی و سلامت ورود نکردهایم و باید برای این شکاف راهحلی پیدا کنیم.
وی همچنین بر ضرورت تدوین دستورالعمل تعاملات علمی بینالمللی توسط وزارت بهداشت با رویکرد صیانت از فضای علمی کشور تأکید کرد.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت نیز گفت: این معاونت معتقد بر دیپلماسی سلامت است و بر توسعه و حمایت از فرصتها و پژوهشهای بینالمللی برای رفع نیازهای کشور در این حوزه تأکید دارد.
دکتر پناهی تصریح کرد: در این مسیر فرصت خوبی برای همکاری با سازمانها و نهادهای بینالمللی وجود دارد که البته این همکاریها باید بر اساس برنامه مدون انجام شود.
وی با اشاره به ظرفیت بزرگ اساتید و دانشجویانی که برای ادامه تحصیل به کشورهای دیگر سفر میکنند، افزود: با همکاری اداره کل همکاریهای بینالملل وزارت بهداشت درصدد برنامهای برای استفاده از این ظرفیتها هستیم.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت بر ضرورت توجه به شرکتهای دانشبنیان تأکید کرد و بیان داشت: با توسعه شرکتهای دانشبنیان، فرصتهای رشد خارج از بازار داخلی افزایش مییابد.
سپس معاونان بینالملل دانشگاههای علوم پزشکی تهران، کرمان، کرمانشاه، مشهد و کردستان به ارائه گزارشی از دستاوردهای مجموعههای خود پرداختند.
نکته کلیدی سخنرانی وزیر محترم بهداشت در اجلاس معاونین و مدیران بین الملل دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی کشور، ۱۴۰۱/۰۵/۰۵ در دانشگاه علوم پزشکی تهران: در ارزشیابی رؤسای دانشگاه ها و دانشکده ها، وجود یک حوزه بین الملل قوی و مستقل، از مزایای مهم برای ارزیابی عملکرد رؤساست.